söndag 26 maj 2019

Cirkulär Ekonomi

Cirkulär Ekonomi För Framtiden

I mitt förra inlägg skrev jag om Tomra, det norska bolaget som med sin sofistikerade återvinning skapar fina värden. Min uppfattning är att Tomra och verksamheter likt deras är en nyckelfaktor i strävan att nå en cirkulär ekonomi. Så vad är då cirkulär ekonomi och varför kan det vara intressant?

Motsatsen till den cirkulära ekonomin skulle är en linjär ekonomi där resurser används och förbrukas utan att återföras in i ekonomin igen. Med en cirkulär ekonomi önskar man istället återanvända material och på så sätt tära mindre på jordens resurser. Inom EU har man en handlingsplan för cirkulär ekonomi och man ser riktningen mot en cirkulär ekonomi som en viktig del i miljöarbetet. Se bild förklaringsbild nedan hämtad från naturvårdsverket.



Satsningen innebär stora förändringar i produktdesign och konsumtion. Bland annat har engångsbestick och sugrör i plast förbjudits från 2020 inom EU, just som ett led i förändringsarbetet. Detta bör leda till många spännande innovationer, inte bars plasten men även design, återvinning och retur. Innebär det fler hyrestjänster och fler möjligheter att lämna in och byta sådant som är använt. Tomra - som jag nämnde ovan - passar bra in i framtidsscenariot cirkulär ekonomi. Men även skog och naturmaterial har sannolikt en roll att spela för att fasa ut plastartiklar.

Slutkläm

En cirkulär ekonomi kommer inte bara innebära nya spännande innovationer och tjänster men även kräva ett nytänk i befintliga bolag och processer. En organisation som arbetar mycket med den här typen av frågor är Ellen Macarthur stiftelsen, in och läs om ni vill fördjupa era kunskaper. Om någon har något bra exempel på bolag som kan glida med i den cirkulära trenden vänligen tipsa mig gärna.

Väl mött!
P.S.
För bloggpresentation klicka gärna in här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar