söndag 7 april 2019

Ecoclime

Ett Svenskt Energisystemföretag

I det här blogginlägget har jag tänkt att ta upp det svenska bolaget Ecoclime. Det är inget bolag jag kikat på tidigare och således inte ett bolag som ingår i min aktieportfölj. Det här blir därför mer som en översiktlig första spaning. Se även nedan intervju med bolagets VD inför senaste nyemissionen.



Vad är det då som Ecoclime gör?

Ecoclime erbjuder sina kunder världens bästa inomhusklimat. Utöver inomhusklimat står bolaget på  ytterligare två ben, cirkulär energi och smart fastighetsautomation. Ecoclime har en förvärvsinriktad strategi med målet att erbjuda fastighetsägare en helhetslösning inom energiförsörjning av fastigheter, se länk nedan samt här. Helhetslösningen erbjuder man genom att erbjuda kostnadseffektiva system och driftslösningar för ett bättre och effektivare inomhusklimat. Förvärven utgörs främst av redan etablerade och lönsamma bolag. På så sätt vill man ta sig in på fastighetsmarknaden i ett raskare tempo samtidigt som omsättningen ska fortsätta peka uppåt. Så hur har omsättning och resultat sett ut enligt senaste årsredovisningen?

Ecoclime ökade nettoomsättningen från 30 mkr 2017 till 56 mkr 2018, se senaste årsredovisningen. Samtidigt minskade resultat före skatt från 8,6 mkr till ca 4,3 mkr. Kassan har man dock fyllt på genom nyemission och kassan uppgick per 12/31 till ca 56 mkr. Dessutom genomförde bolaget en riktad emission i slutet av mars. Och pengar behövs sannolikt fortsatt särskilt som de verkar vilja växa med hjälp av en förvärvsinriktad strategi. Ecoclime satsar på att förvärva lågmarginalbolag försatt sedan förbättra marginalen hos dessa bolag, låter enklare än vad det förmodligen är, särskilt med tiden då de växer och breddar sin verksamhet. 

Slutkläm


Hur som helst så är det ett intressant bolag inom en intressant bransch. Energioptimering och energieffektivisering inom bland annat fastighetsbranschen tycker jag verkar vara intressant och bör kunna leda till besparingar avseende elkostnader och optimering av elnätet samt mer hållbart med hänsyn till klimatet. För klimatsmarta fastigheter bör bolag som Ecoclime och även Ferroamp högintressanta. Jag kommer försöka hålla koll på Ecoclime framöver och hålla ett öga på tillväxten och lönsamheten och inblick i vilka av dotterbolagen som går bäst, det vore intressant att veta.

Väl mött!

P.S.
För bloggpresentation klicka gärna in här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar