söndag 24 februari 2019

Ferroamp

En Spännande Box

Det var ett tag sedan jag deltog i en Initial Public Offerig (IPO) - dvs börsnotering - men jag har nu ansökt om att få en liten tilldelning i Ferroamps IPO. Det blir spännande att se om det blir någon tilldelning. För något år sedan upplevde jag att det var en IPO hype på börsen och i stort sett alla IPO’s blev övertecknade med efterföljande rusning på noteringsdagen. Därefter har noteringsklimatet möjligen svalnat något och det gäller att vara mer selektiv, ingenting är gratis helt enkelt.
Så vad gör då att jag trots beskrivningen av ett kyligare noteringsklimat ändå väljer att försöka teckna en liten andel i Ferroamp's IPO?

Ferroamp's Resa


Ferroamp bildades 2010 av Björn Jernström  och grundaren är kvar i bolaget och numera CTO. I dagsläget har bolaget ca 20 anställda och VDn, Olof Heyman har sin bakgrund inom bland annat ABB med högspänd likström som chef, dvs relevant.
De utvecklar en plattform för effekt- och energioptimering. Detta ska i sin tur leda till besparingar för kunder i form av minskade elnätsavgifter och minskade energiförluster. Jag tycker det är spännande hur de kombinerar olika lösningar under ett och samma tak, läs mer här.

Vad säljer de då? Dels har de hårdvaran, dvs boxen de säljer. Men de har också mjukvaran och insamlande av all data som genereras från byggnader. Dvs hur byggnaden utnyttjar energi och vad man kan göra för att optimera energioptimering. Data är guld och datan kan möjliggöra för allehanda nyttiga tjänster som kunden kan dra nytta av, i vart fall enligt bolaget. Men siffrorna då?
Kommersiellt kom Ferroamp igång 2016 med försäljning och sedan dess har omsättningen pekat uppåt. Dvs verifiering av deras teknik är således färdig och systemen är i drift samt för närvarande orderingång på ca 23 mkr. 

Nu - i och med IPO'n - tar de in 40 mkr för att förstärka på sälj- och marknad, industrialisering av produkter, dvs möjliggöra masstillverkning (här kommer också marginalförbättringar) samt utöka tjänsteutbudet gentemot kund. Detta kommer sannolikt främst handla om mjukvarutjänster de kan tillhandahålla. Pre-money värdering är 95mkr.

Framgent siktar de på 400 mkr i omsättning år 2022 med en internationell närvaro. Se presentation från Aktiekvällen - GBG nedan för mer matnyttigt om bolaget.


Slutkläm


Jag har saknat den här typen av bolag i min gröna portfölj och Ferroamp känns som ett bra bolag att positionera sig i. Främst för att kunderna redan finns, marknaden bevisligen finns, behovet finns och Ferroamp har för tillfället den lösning som kan kombinera de behov som idag finns på marknaden. Jag har ansökt om teckning och hoppas på att få tilldelning. Noterar även denna skrivning här, 
"... Samtliga styrelsemedlemmar och ledande befattningshavare som äger aktier i Bolaget har ingått lock-up avtal som löper 12 månader från och med första handelsdag. Därtill har övriga ägare tecknat lock-up avtal på motsvarande villkor som innebär att ca 90 procent av samtliga aktier omfattas av lock-up."
Tyder på liten free-float när väl handeln kommer igång?

Väl mött!

P.S.
För bloggpresentation klicka gärna in här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar