söndag 10 mars 2019

Climeon

Energi Från Spillvärme

Denna vecka tar jag kortfattat upp Climeon, bolaget som omvandlar lågtempererad spillvärme och geotermisk värme till elektricitet. Ett svenskt miljöteknikbolag som lockar tongivande investerare från andra sidan atlanten. I början av mars kom nyheten att breakthrough energy ventures (BEV) samarbetar med Climeon för att skynda på utrullningen av Climeons produkter. Varför är detta extra spännande då? Jo för att personerna bakom fonden är Bill Gates, Jeff Bezos med flera samt att det är första gången fonden investerar utanför Nordamerika. Rätt häftigt tycker jag. Men vilka är Climeon?

Bakgrund

Climeon grundades 2011 och fick sin första order 2015. Bolaget är listat på first north och de noterades i oktober 2017. I min gröna portfölj fick de plats först nyligen, se här för uppdatering av min gröna portfölj. Se nedan klipp för mer om Climeon, för övrigt en helt fantastiskt inspirerande video.

Video: Climeon (youtube)

Bolaget nyttjar spillvärme och geotermisk värme under 120 grader och genererar elektricitet. Enligt bolaget själva är de först att på ett effektivt sätt kunna ta vara på den energin som annars går förlorad. Mer än 50 procent av all energi går till spillo i form av värme. Att ta tillvara på detta skulle effektivisera vårt energianvändande och samtidigt skapa stora besparingar. Enligt senaste bokslutskommunikén för 2018 omsatte bolaget 58,9 mkr och de hade en orderingång på 478,5 mkr. Dvs de har faktiskt kommit igång.

Marknad

I tidigare blogginlägg har jag hänvisat till estimat avseende respektive marknads framtida värde. I detta inlägg tar jag avstamp i bolagets påbörjade försäljningsresa. Climeon har tagit sig an den isländska och japanska marknaden där man på Island redan har ett kraftverk som producerar ren elektricitet. Den senaste ordern avser geotermiskt kraftverk i Japan. Ordern kommer från Iwana Power GK som ägs av Baseload Capital Japan som i sin tur är ett dotterbolag till Baseload Capital Sweden. BEV som nämndes tidigare har investerat i Baseload Capital som stöttar Climeon i sin utrullning. Climeon äger en minoritetsandel i Baseload Capital. Därmed bör vi kunna förvänta oss fler ordrar likt den japanska i om en snar framtid? Det tror och hoppas i varje fall jag.

Användningsområde

Se nedan för några av de olika områdena som Climeons teknik kan användas inom.
  • Maritim spillvärme
  • Geotermisk värme
  • industriell spillvärme
Inom det maritima segmentet har de bland annat Viking Line som kund. Inom det geotermiska segmentet har de bland annat den japanska kunden och inom industriell spillvärme har de bland annat SSAB. Kort och gott kanske man kan installera Climeons produkt överallt där spillvärme kan uppstå.

Slutkläm

Ett väldigt spännande bolag med fungerande koncept, svällande orderbok och BEV i ryggen. Jag tycker att det här är för spännande för att inte fortsätta följa. Man skulle absolut kunna ha synpunkter på börsvärdet som för närvarande uppgår till ca 2500 mkr, det är en hög värdering att fylla så förväntningarna bör och ska vara höga. För mig innebär det att vara extra vaksam på vad som sker framöver, att ordrarna realiseras till faktiska intäkter och att fler ordrar trillar in.

Väl mött!

P.S.
För bloggpresentation klicka gärna in här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar