söndag 10 februari 2019

SaltX Energilagring

Den Heliga Graalen

I det här inlägget skriver jag kort om det svenska bolaget SaltX. Jag genomför en begränsad jämförelse mellan tre olika delårsrapporter. Meningen är att följa utvecklingen för bolagets olika affärsområden och hur statusen beskrivs i delårsrapporterna.

SaltX är ett bolag som riktar in sig på den spännande och lukrativa energilagringsmarknaden. Med hjälp av energilagring kan man stötta bl.a. sol- och vindkraft att jämna ut genererad elektricitet. När solen lyser som starkast lagras överskottet och används när behovet av energin är större.

Fotografi: SaltX

Kan det lilla stockholmsbolaget SaltX bli de som öppnar upp för storskalig energilagring... i salt?

Bakgrund


SaltX noterades 2015 och har sedan noteringen haft en berg- och dalbaneliknande kursutveckling. De har också hunnit med att vinna en del priser för sin teknik samt inlett prestigefyllda samarbeten med bl.a. Vattenfall och Ahlström-Munksjö.

SaltX verksamhet utgår från fyra olika affärsområden:

  • EnerStore
  • Heatboost
  • Verdacc
  • Suncool
Min uppfattning är dock att man främst satsar på EnerStore som är riktad mot energilagring och det är i det avseenden man har samarbetet med Vattenfall. Nyligen avslutade SaltX en företrädesemission som blev fulltecknad med hjälp av garanter. Min uppfattning är att aktieägares intresse för bolaget falnat något jämfört med dagarna då aktiekursen nådde ca 50 kr aktien och ledningen sålde aktier... så kan det gå. Se nedan video för närmare förklaring av hur energilagringen fungerar.

Video: SaltX (YouTube)

Jämförelse delårsrapporter


Jag genomför en jämförelse mellan delårsrapport Q1 2017, Q2 2018 och Q3 2018. Varför? Jo för att jag tycker att det kan vara intressant att se hur bolagets kommunikation lirar med verkligheten. Text i tabeller hämtad från delårsrapporter Q1 2017, Q2 2018 och Q3 2018. Se nedan tabell 1 för text hämtad från delårsrapporter Q1 2017 och Q2 2018.


Tabell 1Q1 2017Q2 2018
Enerstore
Koncept verifierat. Fullskalig pilot under 2017.
Kommersiell verifiering klar. Konstruktion av pilotanläggning klar. Fältförsök startar under andra halvåret 2018.
Heatboost
Produkt kommersiellt gångbar. Fältförsök i USA 2017, i Europa planerat till 2018.
Kommersiell verifering klar. Fält- försök i USA och Europa startar under andra halvåret 2018.
Verdacc
Koncept verifierat. Fullskalig prototyp i fordon är planerad till 2017.
Kommersiell verifiering pågår. Fältörsök i USA startar i slutet av 2018.
Suncool
Småskalig produktion startad. Full serieproduktion under 2017.
Produktion startad. Kommersiell lansering i Kina och övriga världen.

Det var under 2017 som aktiekursen nådde ca 50 kr per aktie och läser man Q1 rapporten 2017 och statusuppdateringen så ser det ju ut som att mycket ska hända och mycket ska hända snart. Q2 2018, dvs lite över ett år senare har fortfarande inte allt för mycket hänt men jag får känslan av att det som ska hända är nära att hända.

Vart står bolaget per Q3 2018 enligt delårsrapporten? Se tabell två med text tagen från delårsrapporten Q3 2018.


Tabell 2Q3 2018
Enerstore
Vattenfall: Tester har genomförts i ett funktionellt system under andra kvartalet 2018 med positiva resultat. Vattenfall räknar sedan med att köra och utvärdera anläggningen tillsammans med övriga projektpartners under första halvan av 2019. Aalborg och Impacts Solar: Initiala prototyptester har genomförts. Diskussioner pågår med dessa partners/kunder om pilotprojekt.
Heatboost
NEEA/Rheem: I andra kvartalet 2018 levererade SaltX via Stjernberg de första enheterna. Testerna utfördes av Fraunhofer och resultaten var tillfredställande vad gäller stabilitet och prestanda (säsongsverkningsgrad: 102 procent). En andra leverans har skett och tester planeras att genomföras i fjärde kvartalet 2018.
Verdacc
MCC: I fjärde kvartalet 2017 levererade SaltX sitt nano-coatade salt som MCC integrerade i ett prototypsystem. MCC slutförde testerna i tredje kvartalet 2018 som var positiva och visade att nano-coating ökade prestanda med 30 procent jämfört med konventionellt absorptionsmaterial (från 3 till 4 kW), vilket skulle bevisas. MCC går nu därför vidare och planerar att bygga en fullskalig prototyp för lastbil. Alfa Laval: I andra kvartalet 2018 slutförde Alfa Laval Energimyndighetsprojektet. Projektet nådde de uppsatta prestandamålet för effektdensitet på 1 kW/m2 Vidare genomförde Alfa Laval liknande tester för HeatBoost med samma värmeväxlare. Dessa nådde också prestandamålet 1.2 kW/m2
Suncool
NSECT: I första kvartalet 2018 tillverkades de första 100 solfångarna. Flera har levererats till SaltX kunder utanför Kina och ytterligare pilotprojekt planeras. Ett antal demonstrationssystem planeras också i Kina som förväntas leda till framtida försäljningsvolymer. NSECT söker nu olika partners i Kina som har distributionskanaler för liknande produkter. I andra kvartalet placerade SaltX en inköpsorder på 1 000 enheter till NSECT. Ordern har pausats i väntan på bekräftelse bl.a. från SunAct. SunAct: I andra kvartalet 2018 fick SaltX en större order på 8 000 solfångare från SunAct. Ordern var villkorad av finansiering (via bankgaranti), vilken ännu inte har säkrats. SunAct planerar att uppföra en demonstrationsanläggning med SunCool.

I Q3 rapporten har textmassan blivit större och bolaget rapporterar om de enskilda projekten. Det känns fortfarande som att allt och mycket ska hända nu och att det bara är att hålla ut en NE och en rapport till. 

Slutkläm


SaltX har mycket på gång och att lösa energilagringsutmaningen är som den heliga graalen alla inom förnyelsebart vill åt. Det var sannolikt också det som haussade bolaget till 50 kr på väldigt kort tid (jmf med kurs idag ca 7,50 kr). Nu känns aktien kyligare och jag tror och hoppas att de flesta bedömer att bolaget först ska visa att de kan leverera omsättning och inte bara leverera prat, priser och partners. Jag lockades 2016 av pratet och produkten men står för tillfället vid sidan om och kommer sannolikt att göra det tills det hela kommer igång. Rätt eller fel? Det får framtiden utvisa.

Väl Mött!

P.S.
För bloggpresentation klicka gärna in här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar