söndag 20 januari 2019

SeaTwirl

Vindkraft Till Havs

I det här blogginlägget tar jag upp ett av mina mindre innehav, vindkraftsbolaget SeaTwirl. SeaTwirl är verksamt inom offshore vind, dvs vindkraftverk ute till havs. Bolaget är ett så kallat förhoppningsbolag utan betydande intäkter men de är i full gång att utveckla sitt kommersiella vindkraftverk. De har dock redan en prototyp på 30kW installerat utanför Lysekil. Det installerade vindkraftverket är mindre än det man nu håller på att utveckla.

Varför ska då vindkraften flytta ut till havs? Fördelen med offshore vind jämfört med landbaserad vindkraft är enligt energy efficiency and renewable energy bland annat att det:
  • blåser mer ute till havs
  • blåser kraftigare ute till havs och
  • för de som inte gillar åsynen av kraftverken, de installeras inte på någons bakgård
Nu när land erövrats av stora vindsnurror så är det dags för haven att erövras av havsbaserade kraftverk. Jag är nyfiken på det här bolaget och bevakar, offshore vind kommer vi sannerligen att se mer av framöver.

Fotografi: SeaTwirl

Bakgrund

SeaTwirl noterades på First North i december 2016. Bolaget bildades 2012, i samband med bildandet tog man in kapital och anställde en VD. Bolagets första kraftverk, SeaTwirl S1 (30KW) installerades utanför Lysekil under 2015. Målet är nu inställt på att färdigställa och installera SeaTwirl S2 (1MW), det planerar man att göra 2020.

Styrelse och Ägarstruktur

Bolagets enskilt största aktieägare är Knut Claesson som per den 28 september 2018 ägde 34,22 procent av bolagets aktier. Innan noteringen ägde Claesson ca 48 procent av aktierna och han satt dessutom som styrelseledamot, vilket han inte gör längre. Övriga större ägare är b.la. Ehrnberg Solutions AB (9,57 procent) och GU Ventures AB (7,23 procent). SeaTwirls styrelseordförande - Roger Cederberg - jobbar även på GU Ventures med affärsutveckling.

Något jag funderar på efter att ha kikat på styrelsesammansättningen och ägarstrukturen är om det möjligen finns utrymme för en starkare huvudägare, tänker då främst finansiellt som kan ro i hamn hela projektet. Visserligen finns erfarenheten och kompetensen inom styrelsen, tänker b.la. på Jens Tommerup (f.d VD på MHI Vestas Offshore Wind) samt Charlotte Bergqvist men en betydande utmaning så här i början bör vara finansieringsfrågan. För övriga i styrelsen se här.

Vindkraftverket

SeaTwirls vision är att bygga vindkraftsmarknadens mest kostnadseffektiva kraftverk. Detta genom att minska på underhålls- och installationskostnader samt att kraftverken ska vara enklare att bygga. För mer om tekniken se nedan video.
Video: SeaTwirl (Youtube)

Sammanfattat så använder SeaTwirl ett vindkraftverk med vertikal axel vilket gör kraftverket oberoende av vindriktning. Vindkraftverket är flytande och fästs till botten med vajrar. Detta gör att kraftverket kan placeras på djupare vatten än konventionella kraftverk. En häftig konstruktion som dessutom verkar fungera helt enkelt. Se här för mer om kraftverket och mer om S2.

Marknad och SeaTwirls Framtid

Marknadspotentialen för havsbaserad vindkraft är stor. Marknaden förväntas enligt vissa bedömare uppgå till 60 miljarder USD redan 2024. Det finns med andra ord plats för många olika aktörer men frågan måste ändå ställas, vad är det som talar för att just SeaTwirl ska lyckas?

Lägre service- och underhållskostnader samt lägre tillverkningskostnader gör konstruktionen tilltalande samt en stark patentportfölj. Så hur ser intresset/stöd ut per idag kan man fråga sig? Se nedan för kort sammanfattning av vad som skett avseende stöd och kommunicerat intresse sedan börsnoteringen i slutet av 2016:

  • Vinner 100 000 sek i Stena Line propeller size tävling.
  • Vinnova beviljar stöd á 500 000 sek
  • Inleder samarbete med Siemens med fokus på de tekniska bitarna i det flytande vindkraftverket
  • Inleder samarbete med specialistbolag för att ta fram hybridlösningar (sol- och vindkraft) på nischmarknader
  • Stöd från Vinnova i gemensamt projekt med b.la. Saab och KTH. 
  • Avtal tecknat med Haugaland Kraft om att sälja el till dem (från S2).
  • Erhåller bidrag på €433 952 och går med i nordsjöallians
Enligt senaste delårsrapporten så finns en del pengar i kassan. Dock sannolikt inte tillräckligt för att ro hela projekt S2 i hamn. Vi får se hur kassan ser ut nu i samband med att årsredovisningen och delårsrapport släpps nu i januari. Kapital kommer förmodligen att behövas införskaffas via emission eller genom partner. Finns även möjlighet för uppköp (något som styrelse.ordförande nämnt i presentationer), i dagsläget är bolaget värderat till ca 55 miljoner sek vilket inte alls känns fasligt mycket kontra eventuellt värde vid succé.

Slutkläm


För mig har offshore marknaden så stor potential att jag inte vill stå helt utanför. Dock som alltid svårt att pricka rätt. SeaTwirls värdering och flytande kraftverk talar dock för att jag fortsatt behåller mitt innehav tills i varje fall 2020 eller större avgörande nyhet. Samarbetet med Siemens och styrelsens sammansättning samt kontaktnätet inom nordsjöalliansen talar för att projektet fortlöper på ett betryggande sätt. Lägg även till de extra 150 miljarder kronor som EU vill investera i klimatåtgärder och lösningar som flytande vindkraftverk kommer att bli verklighet.

Väl Mött!

P.S.
För bloggpresentation klicka gärna in här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar