tisdag 1 januari 2019

Blå Energi

Energi från haven

Förnyelsebar energi från haven har till skillnad från vind- och solenergi möjligheten att kontinuerligt förse mänskligheten med den basenergi konventionell energi idag förser oss med. Med konventionell energi tänker jag här på t.ex. kärnkraft. Utmaningen för sol- och vindkraft är fortfarande den nivå av osäkerhet som råder avseende när och hur mycket det ska blåsa och hur mycket solenergi vi kan utvinna från dag till dag. En lösning på utmaningen stavas energilagring (vilket får bli ett annat inlägg) men en annan lösning går möjligen att finna genom att utvinna energi från haven. Med havsenergi skulle man kunna finna en baskraft som är kontinuerlig och förutsägbar. Så varför ser vi inte denna typ av energislag redan idag i kommersiell skala? En marknad som bedöms vara värd 53€ miljarder årligen 2050.


Havet, Fotografi: Jag

Utmaningar För Energislaget

En orsak till varför blå energi ännu inte kommersialiserats och fått den spridning som andra energislag fått är kopplat till b.la. lönsamheten (hur tjänar man pengar) men även andra avgörande faktorer har fällt de olika projekten. The European Technology and Innovation Platform for Ocean Energy (TP Ocean) släppte inom ramen för Horizon 2020 en rapport där de listar 29 utmaningar kategoriserat inom teknologiska utmaningar, finansiella utmaningar och miljö och socioekonomiska utmaningar. Dels avser utmaningarna för havsenergi att få tillgång till bidrag och stöd tidigt i den teknologiska produktutvecklingen men även sådant som hållfastheten i kraftverket med hänsyn till de ofta krävande miljöer som kraftverken verkar inom. Ju högre strömningshastighet - på vattnet - desto högre förslitning men också högre energiutvinning. Ett delikat dilemma helt enkelt.

Satsningar Inom Havsenergi

Trots tidigare satsningar på havsenergi där tekniken inte fått genomslag upplever sektorn nu en renässans och EU drar även de sitt strå till stacken genom riktat stöd och en strategi för havsenergi, se här. Målet är att bli ledande inom havsenergi och att man ska kunna dra nytta av de möjligheter som finns längs med framför allt atlantkusten. Så vad är det för typer av tekniker som kan utnyttjas för att utvinna havsenergi? På Energimyndighetens hemsida beskrivs ett par av de olika tekniker som utvinner energi ur havet, b.la tidvatten, vågor och havsströmmar. Även energimyndigheten ska bidra med riktade stöd till tekniker som de upplever kan kommersialiseras till 2030. Sammantaget ger det smörgåsbord av offentliga stöd och allmänhetens intresse av ren energi andra förutsättningar än vad som kanske tidigare har funnits för havsenergi, det gör att jag tror att vi nu kommer att få se tekniker gå från projekt till kommersialisering.

Framtiden För Branschen

Min uppfattning är att framtiden för havsenergi ser ljus ut. Det finns långt gångna projekt inom de olika teknikerna och med det riktade stöd som erhålls från b.la. EU har bolagen möjlighet att gå från olönsamma till kostnadseffektiva och lönsamma och dessutom bidra till mer förnyelsebar energi till den totala energimixen. Tekniken fungerar som ett bra komplement till sol- och vindenergi i och med att man genom havsenergin kan komma åt en tillförlitlig basenergi. Det innebär att vi inom säg 10 år  (mellan min tumme och mitt pekfinger) kan få se en helt ny energisektor växa fram och med tanke på all energi vi slukar finns plats och utrymme för många olika typer av lösningar framöver. Enligt Ocean Energy Europe kan 100GW vara installerat till 2050 vilket innebär ca 10 procent av Europas elbehov, dvs behovet för ca 760 miljoner hushåll.

I nästa blogginlägg kommer jag att fokusera på ett av mina favoritbolag, Minesto. Minesto är ett svenskt bolag som utvinner energi ur långsamma tidvatten- och havsströmmar och som inom de närmsta åren står inför kommersiellt genombrott. Bolaget är sedan 2015 listat på First North och har under 2018 sjösatt sitt fullskalekraftverk DG500 utanför Wales.

Hoppas att du uppskattat texten, kommentera gärna om du har någon synpunkt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar